Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pesto bazyliowe Damiana

Tysiące sprawdzonych przepisów. Wypróbuj dziś z nami przepis na aromatyczne pesto Damiana. Lista zakupów: bazylia, natka pietruszki, czosnek i oliwa z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1 szkli liści bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • ½  orzeszków piniowych
  • ½ szkl posiekanej natki pietruszki
  • 3/4 szkl tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½  łyżeczki pieprzu
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

  1. Pesto najlepiej przygotowywać w moździerzu.
    Jeśli go nie posiadamy lub bardzo się śpieszmy możemy użyć do tego blendera.
    Wrzucić do niego bazylię i natkę pietruszki.
    Następnie obrane ząbki czosnku i orzeszki piniowe.
    Zalać całość oliwą z oliwek.
    Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie miksować.
    Gdy składniki zaczną się łączyć dodać jeszcze starty parmezan,
    Miksować do uzyskania gładkiego, jednolitego pesto.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *