Pesto bazyliowe Damiana
Pesto bazyliowe Damiana0 out of 5 based on 0 voters.
Tysiące sprawdzonych przepisów. Wypróbuj dziś z nami przepis na aromatyczne pesto Damiana. Lista zakupów: bazylia, natka pietruszki, czosnek i oliwa z oliwek.
Składniki:
- 1 szkli liści bazylii
- 3 ząbki czosnku
- ½ orzeszków piniowych
- ½ szkl posiekanej natki pietruszki
- 3/4 szkl tartego parmezanu
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek
.jpg)
Sposób wykonania:
-
Pesto najlepiej przygotowywać w moździerzu.Jeśli go nie posiadamy lub bardzo się śpieszmy możemy użyć do tego blendera.Wrzucić do niego bazylię i natkę pietruszki.Następnie obrane ząbki czosnku i orzeszki piniowe.Zalać całość oliwą z oliwek.Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.Całość dokładnie miksować.Gdy składniki zaczną się łączyć dodać jeszcze starty parmezan,Miksować do uzyskania gładkiego, jednolitego pesto.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: piątek, 04, wrzesień 2015 05:36
- Monia
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny