Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pesto Brygidy

Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na pesto Brygidy. Do jego wykonania potrzebujesz: bazylii, czosnku, orzechów piniowych i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1 duży pęczek świeżej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • garść orzechów piniowych
  • kawałek sera parmezan
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pesto, aby było naprawdę aromatyczne najlepiej przygotować go w moździerzu.
    Listki bazylii wrzucić do moździerza.
    Dodać do nich obrane ząbki czosnku.
    Wrzucić orzechy piniowe.
    Całość polać oliwą z oliwek i dokładnie ucierać.
    Gdy składniki zaczną się łączyć dodać jeszcze starty ser parmezan.
    Ucierać do momentu, aż powstanie gładkie jednolite pesto.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *