Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na pesto Brygidy. Do jego wykonania potrzebujesz: bazylii, czosnku, orzechów piniowych i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 1 duży pęczek świeżej bazylii
- 3 ząbki czosnku
- garść orzechów piniowych
- kawałek sera parmezan
- oliwa extra vergine
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pesto, aby było naprawdę aromatyczne najlepiej przygotować go w moździerzu.Listki bazylii wrzucić do moździerza.Dodać do nich obrane ząbki czosnku.Wrzucić orzechy piniowe.Całość polać oliwą z oliwek i dokładnie ucierać.Gdy składniki zaczną się łączyć dodać jeszcze starty ser parmezan.Ucierać do momentu, aż powstanie gładkie jednolite pesto.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4