Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Penne z kurczkiem curry

 

Składniki:

  • 5 dkg masła
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sproszkowanego curry (lub do smaku )
  • 2 listki laurowe sól
  • 5 dkg zmielonych migdałów
  • 30 dkg pieczonych piersi z kurczaka, obranych ze skóry i pokrojonych w kostki
  • 50 dkg makaronu penne (krótkie ,grube rurki ,skośnie cięte)

Sposób przyrządzenia:
  W rondlu z grubym dnem łączyć masło, oliwę ,śmietanę , wino ,mleko, curry ,czosnek, listki laurowe i sól .Doprawić do smaku poczym zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia 15-20 minut do czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje. Wymieszać migdały i kawałki kurczaka. Doprowadzić do smaku i dusić 2-3 minuty aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Podczas gdy sos się powoli dusi ugotować makaron w dużej ilości wody. Odcedzić, ugotowany makaron al dente, przełożyć do ciepłej miski .wymieszać z połową sosu (odrzucając listki laurowe ),drugą połowę rozkładając na wierzch.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *