Jedliśmy takie pomidory w Ukrainie i były niebywałe. Zapytaliśmy oczywiście gospodarza jak się takie "niebo w gębie" robi. I odpowiedział nami: "nic trudnego, po prostu tak jak kiszone ogórki" I cała tajemnica. Dzisiaj wzięliśmy się za to. Oto jak zrobiliśmy nasze pomidory kiszone (4 dwulitrowe słoiki)
Składniki:
- pomidory
- chrzan
- koper
- czosnek
- przyprawa do ogórków kiszonych (sprzedają taką w sklepach)
- liście wiśni i liście winogron
- liść laurowy
- ziele angielskie
- gorczyca
- 7 litrów solonej wody (2 duże płaskie łyżki stołowe na 1 litr wody)
Sposób przyrządzenia:
Słoiki po umyciu napełniamy, najpierw koprem i przyprawami potem pomidorami, także wcześniej umytymi, które przekładamy liśćmi wiśni i winogrona. Wodę słoną gotujemy i gorącą zalewamy pełne słoiki. Zaraz potem zakręcamy słoiki i odstawiamy w temperaturze pokojowej na tydzień. Potem można znieść je do ciemniejszego miejsca. Smacznego