Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kiszone pomidory

Jedliśmy takie pomidory w Ukrainie i były niebywałe. Zapytaliśmy oczywiście gospodarza jak się takie "niebo w gębie" robi. I odpowiedział nami: "nic trudnego, po prostu tak jak kiszone ogórki" I cała tajemnica. Dzisiaj wzięliśmy się za to. Oto jak zrobiliśmy nasze pomidory kiszone (4 dwulitrowe słoiki)
Składniki:

  • pomidory
  • chrzan
  • koper
  • czosnek
  • przyprawa do ogórków kiszonych (sprzedają taką w sklepach)
  • liście wiśni i liście winogron
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • 7 litrów solonej wody (2 duże płaskie łyżki stołowe na 1 litr wody)


Sposób przyrządzenia:
Słoiki po umyciu napełniamy, najpierw koprem i przyprawami potem pomidorami, także wcześniej umytymi, które przekładamy liśćmi wiśni i winogrona. Wodę słoną gotujemy i gorącą zalewamy pełne słoiki. Zaraz potem zakręcamy słoiki i odstawiamy w temperaturze pokojowej na tydzień. Potem można znieść je do ciemniejszego miejsca. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *