Składniki:
- 5 dkg masła
- 1 łyżka oliwy
- ½ szklanki wytrawnego białego wina
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka sproszkowanego curry (lub do smaku )
- 2 listki laurowe sól
- 5 dkg zmielonych migdałów
- 30 dkg pieczonych piersi z kurczaka, obranych ze skóry i pokrojonych w kostki
- 50 dkg makaronu penne (krótkie ,grube rurki ,skośnie cięte)
Sposób przyrządzenia:
W rondlu z grubym dnem łączyć masło, oliwę ,śmietanę , wino ,mleko, curry ,czosnek, listki laurowe i sól .Doprawić do smaku poczym zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia 15-20 minut do czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje. Wymieszać migdały i kawałki kurczaka. Doprowadzić do smaku i dusić 2-3 minuty aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Podczas gdy sos się powoli dusi ugotować makaron w dużej ilości wody. Odcedzić, ugotowany makaron al dente, przełożyć do ciepłej miski .wymieszać z połową sosu (odrzucając listki laurowe ),drugą połowę rozkładając na wierzch.