Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pałki z kurczaka Celi

Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Pałki z kurczaka Celi. Lista zakupów: pałki z kurczaka, oliwa z oliwek, czosnek, zioła prowansalskie. 
 

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka
  • ½ szkl oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pałki z kurczaka oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać tymianek oraz zioła prowansalskie.
    Wsypać czosnek granulowany, słodką paprykę oraz cukier.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć pałki.
    Odstawić na kilka godzin, aby mięso dobrze przegryzło się z przyprawami.
    Tak zamarynowane włożyć do rękawa do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
    Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, aby skórka ładnie się zarumieniła.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *