Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet z soczewicy z koperkiem

 

Składniki:

 

  • ½ kg zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • tymianek kolendra
  • papryka
  • sól

Sposób wykonania:
Soczewicę zalać wodą i odstawić na godzinę.
W między czasie cebulę i czosnek posiekać po czym przesmażyć na rozgrzanej oliwie.
Następnie przełożyć cebulę z czosnkiem do garnka i dodać soczewicę razem z wodą w której się moczyła.
Dodać jeszcze tymianek, kolendrę, paprykę i sól do smaku.
Całość trzymać na małym ogniu do miękkości soczewicy.
Wówczas zdjąć z ognia i odcedzić po czym zmiksować na gładką masę.
Wbić do niej jajko oraz dodać posiekany koperek.
Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem pergaminowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *