Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet z soczewicy i bakłażanów

 

Składniki:

 

  • ½ kg zielonej soczewicy
  • bakłażan
  • 4 łyżki oliwy
  • ¼ kg pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • kolendra
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół po czym posmarować je oliwa i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Po tym czasie wyjąć bakłażany z piekarnika i wydrążyć z nich miąższ, który drobno posiekać.
W między czasie ugotować soczewic a na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekany czosnek z pokrojonymi pieczarkami.
Następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, miętą i kolendrą.
Powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem pergaminowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *