Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pascha z bakaliami

Składniki:
po 50 g orzechów włoskich, migdałów (bez łupiny), daktyli, fig i rodzynek
po 2 łyżeczki skórki startej ze sparzonej cytryny i pomarańczy
kieliszek koniaku
120 g masła
350 g cukru
cukier waniliowy
8 żółtek
kilogram tłustego twarogu
wiśnie z konfitury do dekoracji

Sposób przyrządzenia:

Orzechy, migdały, daktyle i figi posiekać. Wymieszać z opłukanymi rodzynkami i skórką z cytryny oraz pomarańczy. Bakalie zalać koniakiem. Odstawić na godzinę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Ucierając, dodawać po żółtku. Ser zemleć i stopniowo dodawać do masy. Powoli dalej ucierać. Na końcu dołożyć bakalie razem z koniakiem, w którym się moczyły. Wygotować lnianą czy tetrową ściereczkę. Wyłożyć nią sito lub donicę z otworem. Do środka włożyć masę serową. Odstawić na noc do lodówki, tak by osączyć nadmiar płynu z masy. Masę wyjąć z formy i odwinąć ściereczkę. Paschę ułożyć na paterze, udekorować wiśniami.
Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Dominika Ołdziejewska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *