Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ośmiorniczki z grilla Dagi

Składniki:

    • 80 dkg małych ośmiornic
    • 2 łyżki oliwy
    • ¼ szklanki wody
    • 2 zgniecione ząbki czosnku
    • 1 łyżka ostrego sosu chili
    • 1 czerwona papryka, oczyszczona i drobno pokrojona w makaroniki
    • 2 łyżki posiekanej natki kolendry
    • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki


    Sposób przyrządzenia:
    Umyte i osuszone ośmiornice sprawić. W tym celu ostrym nożem przecinamy powłokę korpusu, usuwamy wnętrzności, dokładnie czyścimy jamę brzuszną. Odcinamy od odwłoku jamę gębową wraz z dziobem, usuwamy oczy. Ponownie dokładnie myjemy oczyszczone tuszki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wodę mieszamy z oliwą i czosnkiem, i zalewamy tą mieszanka przygotowane tuszki, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ośmiorniczki obsączamy z zalewy i przez około 5 minut pieczemy na dobrze nagrzanym grillu obracając. Sos chili, paprykę, kolendrę i sok z cytryny mieszamy, obtaczamy w tyj mieszance upieczone ośmiorniczki i podajemy, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *