Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owoce morza z papryką i kolbami kukurydzy

Składniki:

  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 1 białko
  • ½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 300 g krewetek
  • 125 g gotowanych kalmarów
  • 125 g filetu z białej ryby
  • olej roślinny
  • 1 zielona papryka
  • 1 marchewka
  • 4 kolby kukurydzy

Sposób wykonania:
Do miseczki wlać wino, dodać białko, chińską przyprawę 5 smaków oraz mąkę kukurydzianą.
Całość dokładnie wymieszać i dodać jeszcze krewetki, kawałki ryby i kółeczka kalmarów.
Ponownie wymieszać aby owoce dokładnie pokryły się mąka z przyprawami.
Wówczas wyjąć owoce morza z miski i wrzucić  do woka z rozgrzanym olejem.
Smażyć partiami około 2- 3 minut.
Po usmażeniu zlać większość oleju i wrzucić do woka pokrojoną paprykę, marchewkę oraz kolby kukurydzy.
Smażyć około 5 minut.
Po tym czasie ponownie włożyć owoce morza i podgrzać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *