Okoń

31175
com_content.article
(Oddano 20 głosów z średnią 4.80 z 5)
Okoń 4.80 out of 5 based on 20 voters.


Okoń to występująca w Polsce słodkowodna ryba drapieżna z rodziny okoniowatych. Dorasta do długości 60 cm i wagi 4 kg. Jednak takie egzemplarze są rzadkością. Przeciętny wymiar poławianych to 20 do 30 cm. Okoń jest najładniejszą z polskich ryb, pięknie wybarwioną i ustrojoną w poprzeczne kolorowe pasy. Mięso okonia jest białe i zwarte podobne w smaku do mięsa swojego pobratymca sandacza. Jedyny mankament to trudne do usunięcia wrośnięte głęboko drobne łuski. Lecz i na nie jest sposób. Do skrobania ryb używamy widelca lub noża z głęboką piłką. Czynność tą proponuję wykonywać na dworze, w ogrodzie gdyż podczas skrobania drobne łuski pryskają we wszystkich kierunkach. Okonia możemy przyrządzać na wszelkie sposoby, może z wyjątkiem wędzenia.

Jdv1338807278p

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi