Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki na gorącym mleku

Składniki:

 

  • 50 dag hreczanej mąki
  • 0,5 l mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 dag drożdży
  • jajko
  • masło do smażenia
  • bita śmietana
  • konfitura

 

Sposób wykonania:
Do wrzącego mleka dodać mąkę oraz sól i odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać pokruszone drożdże oraz jajko.
Gdyby ciasto wyszło za gęste dodać jeszcze odrobinę wody.
Ostawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie smażyć naleśniki na rozgrzanym maśle.
Przed podaniem posmarować naleśniki konfiturą i udekorować bitą śmietaną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *