Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron zapiekany z plasterkami jabłka

Składniki:

  • 1 l makaronu
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • masło do formy
  • 4 jabłka
  • ¼ szkl cukru pudru
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ szkl. cukru pudru do żółtek

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotować według opisu na opakowaniu po czym wymieszać z roztopionym masłem.
    Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem i dodać do makaronu.
    Całość wymieszać po czym dodać białka ubite na sztywną piane delikatnie połączyć.
    Natomiast obrane jabłka pokroić w plasterki, które posypać cukrem i cynamonem.
    Ułożyć połowę makaronu w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
    Rozłożyć na nim plasterki jabłka i przykryć pozostałym makaronem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *