Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka lukrecjowa

Składniki:

    • 5 łyżek drobno pociętego korzenia lukrecji
    • 1,5 szklanki spirytusu
    • 1,5 szklanki wody
    • 1/3 szklanki cukru


    Sposób przyrządzenia:
    Korzeń lukrecji bardzo dokładnie umyć, pokroić drobno. Lukrecję umieścić w gąsiorku, zalać spirytusem, dokładnie zamknąć, odstawić na 7 dni. Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier, schłodzić, dodać do gąsiorka i odstawić na kolejne 7 dni i kilkakrotnie mieszając. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *