Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mus kawowo-rumowy

Składniki:

  • łyżka żelatyny
  • ¼ szkl białego rumu
  • 1 szkl zaparzonej mocnej kawy
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 szkl śmietany kremówki
  • 3 białka

Sposób wykonania:
Żelatynę wymieszać razem z rumem, odstawić na 5 minut.
Po tym czasie dodać gorącą kawę i mieszać do dokładnie połączenia się wszystkich składników.
Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem do białości.
Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo jajka do masy kawowej.
Dokładnie połączyć i odstawić do ostygnięcia.
Gdy masa zacznie tężeć dodać jeszcze śmietanę ubitą na półsztywna, delikatnie połączyć.
Przelać do salaterki i odstawić do zastygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *