Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mus jabłkowo- morelowy

Składniki:

  • 25 dkg jabłek
  • 25 dkg moreli
  • 5 łyżek cukru
  • 4 białka
  • 1 łyżka żelatyny

    Sposób przyrządzenia:
    Jabłka umyć, upiec w piekarniku, przetrzeć przez sito. Morele umyć, zalać wrzątkiem i moment podgotować, przetrzeć przez sito. Żelatynę namoczyć i zaląc małą ilością gorącej wody, zagotować. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Przecier z moreli i jabłek połączyć z pianą i żelatyną, zmiksować, aż zgęstnieje. Mus wyłożyć do kompotierek, ostudzić, podawać z dodatkiem surowych lub smażonych owoców.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *