Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mięsno warzywne pulpeciki Iwony

Składniki:

  • 25 dkg wieprzowego mięsa  mielonego
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • ½ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 6 łyżek otrębów pszennych
  • 2 łyżki  oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 średnie obrane cebule
  • mała puszka pomidorów bez skórki
  • 25 dkg mrożonego groszku
  • ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżka masła

    Sposób przyrządzenia:

    Do mielonego mięsa  dodać wszystkie składniki, dolać  5 łyżek zimnej wody, wyrobić dokładnie masę, formować kulki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać  pomidory, a między nimi ułożyć pulpeciki i dusić  pod przykryciem na małym ogniu. Po 10 minutach duszenia dodać zielony groszek i doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić następne 10 minut. Dodać posiekaną zieloną natkę pietruszki i szczyptę majeranku. Podawać z wyprażoną kaszą jęczmienną i ulubioną sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *