Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Miodownik z orzechami

Składniki:

  • mąka 50 dag
  • miód 50 dag
  • cukier 25 dag
  • masło 20 dag
  • jajka 4 sztuki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • zmielone goździki 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie 10 dag

    Sposób przyrządzenia:
    Miód należy przyrumienić, zdjąć z ognia i wymieszać z 3/4 szklanki
    wrzątku oraz cukrem. Gdy cukier się rozpuści należy dodać tłuszcz i
    przyprawy korzenne. Odstawić do ostygnięcia. Mieszając masę należy wbić
    żółtka, wsypywać porcjami mąkę, sodę i orzechy włoskie. Na sam koniec
    należy dodać pianę z białek i lekko wymieszać ciasto. Ciasto należy
    przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec w 200 stopniach przez
    60 minut.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *