Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Miodownik Ilony

Składniki:

  • olej 100 ml
  • miód 50 dag
  • cukier 25 dag
  • mąka 70 dag
  • proszek do pieczenia 1 opakowanie
  • mielone migdały 25 dag
  • cynamon 2 łyżeczki
  • przyprawa do pierników 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta
  • jajka 3 sztuki
  • skórka z cytryny kandyzowana 10 dag
  • skórka pomarańcza kandyzowana 10 dag
  • mleko skondensowane 3 łyżki
  • migdały 10 dag
  • wiśnie kandyzowane 20 dag

    Sposób przyrządzenia:
    Olej wraz z cukrem oraz miodem należy podgrzać w garnku na ogniu, po
    zagotowaniu ostudzić. Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia,
    mielonymi migdałami, cynamonem i przyprawą do pierników. Dodać skórki,
    jajka i miód. Następnie wyrobić ze wszystkich składników ciasto. Masę na
    ciasto należy odstawić na około 60 minut do schłodzenia( może być w
    lodówce). Ciasto po tym czasie należy rozwałkować, posmarować mlekiem
    skondensowanym i wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę. Na cieście należy
    ułożyć migdały i wiśnie. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180
    stopni przez około 40 minut.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *