Marynowany czosnek Krystyny
Marynowany czosnek Krystyny 5.00 out of 5 based on 2 voters.
Składniki:
- 10 dag cukru
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli
- 10 główek czosnku
- 0,75 l białego wytrawnego octu
- kilka ziarenek pieprzu
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka estragonu
Sposób wykonania:
-
Do rondelka wlać wino.
Dodać do niego cukier, sól, estragon oraz pieprz.
Doprowadzić do wrzenia po czym dodać obrane ząbki czosnku.
Ponownie zagotować i odstawić pod przykryciem na cała dobę.
Po tym czasie gotować jeszcze raz przez 5 minut.
Przełożyć do wyparzonych słoików.
Na wierzch każdego wlać łyżkę oliwy z oliwek i słoiki szczelnie zakręcić.
Liczba porcji: 5
- Szczegóły
- Kategoria: Przetwory domowe
- Opublikowano: poniedziałek, 27, maj 2013 06:10
- Krystyna Biedroń
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane