Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem z jabłka i kiwi

 

Składniki:

  • ½ kg winnych jabłek
  • ½ kg cukkiwi
  • ½ kg cukru
  • ½ szkl wody
  • 1 cytryna

Sposób wykonania:

  1. Obrane owoce kiwi pokroić na mniejsze kawałki.
    Jabłka również obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny.
    Następnie do rondelka wlać szklankę wody, dodać miód oraz cukier.
    Całość gotować na małym ogniu do uzyskania syropu.
    Wówczas dodać owoce oraz startą skórkę z cytryny.
    Trzymać na małym ogniu około 30 minut do zgęstnienia masy.
    Przełożyć ją do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *