Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Leniwe kluski

 

Składniki:

  • ½ kg białego sera twarogowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 szkl mąki
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • cukier

Sposób wykonania:

  1. Do sera dodać łyżkę masła, śmietanę, jajka, oraz mąkę.
    Całość dokładnie utrzeć i doprawić do smaku solą oraz cukrem.
    Gdy składniki się połączą przełożyć ciasto na stolnicę wyspaną mąkę i jeszcze chwilę wyrabiać.
    Następnie podzielić ciasto na części, z których uformować wałeczki.
    Lekko je spłaszczyć i pokroić na ukośne kawałki.
    Gotować powstałe kluski w osolonym wrzątku.
    Przed podaniem polać roztopionym masłem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *