Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drożdżowe kluski gotowane na parze

 

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 1 szkl mleka
  • 2 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 5 dag cukru
  • 5 dag masła
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać przez sito po czym dodać do niej pokruszone drożdże rozpuszczone w lekko podgrzanym mleku.
    Dodać jeszcze szczyptę soli i całość dokładnie zagnieść na gładkie ciasto.
    Wówczas odstawić go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W między czasie żółtka utrzeć z dodatkiem cukru i dodać do drożdżowego rozczynu.
    Dokładnie wymieszać i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować go na grubość 2 cm i szklanką wyciąć krążki, które jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia.
    Na sam koniec gotować kluski na parze po kilka minut.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *