Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowane śledzie

Składniki:


• 3 śledzie solone
• 4 cebule
• 0.5 szklanki octu
• 0.25 szklanki wody
• 2 łyżeczki cukru
• 4-6 ziarenek zela angielskiego
• 0.5 łyżeczki nasion kolendry
• 0.5 łyżeczki ziaren goryczy
• kilka ziarenek pieprzu
• 2 goździki
• 2 listki laurowe
• 0.25 szklanki gęstej śmietany

Sposób przyrządzenia:
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez noc. Obrać ze skóry, usunąć ości. Pokrajać w dzwonka, ułożyć warstwami na przemian z cebulą w słoiku z zakrętką. Ocet, wodę, cukier, przyprawy korzenne zagotować, ostudzić, zalać śledzie, zakręcić wieczko, wstrząsając kilka razy, postawić w chłodnym miejscu na dwa dni. Wyłożyć śledzie na salaterkę, śmietanę wymieszać z mała ilością marynaty, polać śledzie i cebulę.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *