Marynowana dynia Jadwigi
Marynowana dynia Jadwigi0 out of 5 based on 0 voters.
Poszukujesz nowych przepisów na przygotowanie czegoś z dyni? Wypróbuj nasz przepis na marynowaną dynię. Lista zakupów; dynia, biały ocet winny, chilii, ziele angielskie.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1,5 szklanki białego octu winnego
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 papryczka chilii
- kawałek imbiru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli

Sposób wykonania:
-
Dynię obrać ze skórki i pokroić w półksiężyce.Następnie do rondelka wlać białe wino razem z wodą.Dodać sok z cytryny oraz posiekane papryczki chilii.Wrzucić jeszcze listki laurowe i ziele angielskie.Doprawić jeszcze do smaku solą i zagotować.Wówczas dodać jeszcze cukier i gotować, aż się rozpuści.Dynię ułożyć w wyparzonych słoikach.Zalać ją gorąca marynatą i szczelnie zakręcić.
Liczba porcji: 6
- Szczegóły
- Kategoria: Dynia
- Opublikowano: piątek, 23, styczeń 2015 06:45
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak