Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron zapiekany z sosem z jagnięciną

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 650 g chudej mielonej jagnięciny
  • 400 g pomidorów z puszki  z zalewą
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka osiekanego majeranku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonych  goździków
  • sól
  • pieprz
  • 225 g makaronu rurki
  • 2 jajka
  • 300 ml greckiego jogurtu
  • 55 g greckiej fety
  • 25 g greckiego sera kefalotiri

Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek po czym dodać mięso i smażyć kolejne 5 minut.
Po tym czasie dodać pokrojone pomidory razem z zalewą, posiekaną natkę pietruszki, majeranek, cukier, gałkę muszkatołową oraz goździki.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dusić pod przykryciem około 30 minut.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu.
Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać makron, wymieszać.
Na koniec polać całość jajkami roztrzepanymi z jogurtem i fetą.
Wierzch posypać jeszcze starym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *