Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron zapiekany z serem cheddar

 

Składniki:

 

  • 40 dag makaronu
  • 30 dag sera cheddar
  • 3 szkl mleka
  • 1 łyżka oleju
  • ¾ szkl bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • ½ łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sosu Worcester

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić mlekiem.
Trzymać na małym ogniu mieszając aż sos zgęstnieje, wówczas doprawić do smaku solą oraz mieloną papryką.
Następnie makaron ugotować według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli oraz łyżki oleju.
Miękkie makaron odcedzić i a gdy ostygnie wymieszać go ze startym na tarce serem.
Dodać sos beszamelowy oraz sos Worcester i ponownie wymieszać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego  wysmarowanego masłem.
Wierzch posypać jeszcze bułką tartą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *