Składniki:
- 40 dag makaronu
- 30 dag sera cheddar
- 3 szkl mleka
- 1 łyżka oleju
- ¾ szkl bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- ½ łyżeczki mielonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sosu Worcester
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić mlekiem.
Trzymać na małym ogniu mieszając aż sos zgęstnieje, wówczas doprawić do smaku solą oraz mieloną papryką.
Następnie makaron ugotować według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli oraz łyżki oleju.
Miękkie makaron odcedzić i a gdy ostygnie wymieszać go ze startym na tarce serem.
Dodać sos beszamelowy oraz sos Worcester i ponownie wymieszać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Wierzch posypać jeszcze bułką tartą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.