Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron zapiekany z pasztetem i orzechami włoskimi Iwony

Składniki:

  • ½ kg makaronu szerokie wstążki
  • 20 czarnych oliwek
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 8 grubych plastrów pasztetu
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • masło do wysmarowania foremki
  • Sos:
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 jajka
  • 25 dkg startego żółtego sera
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:

    Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, osączyć. Oliwki pokroić w cieniutkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę ubić z jajkami, dodać ser, doprawić solą i pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Pomidorki opłukać. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać na przemian makaron z pasztetem, posypać pomidorkami  i zalać sosem serowym, piec w temperaturze 190 stopni C około 30 minut. Gotowe gorące danie posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *