Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron zapiekany w pergaminie

Składniki:

  • 250 g spaghetti
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 350 g gotowych pomidorów z ziołami
  • pieprz
  • ½ pęczka bazylii
  • masło
  • 100 g szynki
  • 50 g parmezanu

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie po czym dodać pomidory.
    Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu około 10 minut.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie w rozgrzanym piekarniku osuszyć bazylię po czym ją posiekać.
    Pergamin pokroić na 8 kawałków, które natłuścić masłem.
    Ułożyć na nich makaron, który zwinąć w gniazdka.
    Polać go sosem po czym ułożyć na nim jeszcze szynkę oaz starty ser.
    Pergamin zagiąć i wstawić do rozoranego piekarnika i piec około 15 minut.
    Podawać na pergaminie udekorowane bazylią. 

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *