Makaron w sosie bazyliowo-pomidorowym Iwony
Makaron w sosie bazyliowo-pomidorowym Iwony4.59 out of 5 based on 22 voters.
Składniki:
- makaron rurki
- 70 dkg dojrzałych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 10 liści bazylii
- sól, pieprz do smaku
-
½ szklanki tartego parmezanu
Sposób przyrządzenia:
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. W głębokiej patelni podgrzać oliwę, dodać pomidory, dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje, dodać bazylię, doprawić do smaku solą i pieprzem, Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wyłożyć makaron na patelnię i wymieszać z sosem. Przełożyć na talerze i posypać startym parmezanem. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
- Szczegóły
- Kategoria: Makarony
- Opublikowano: poniedziałek, 05, wrzesień 2011 12:14
- Iwona Podgórna