Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron w sosie bazyliowo-pomidorowym Iwony

Składniki:

  • makaron rurki
  • 70 dkg dojrzałych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 liści bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ szklanki tartego parmezanu
     

Sposób przyrządzenia:
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić  w grubą kostkę. W głębokiej patelni podgrzać oliwę, dodać pomidory, dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje, dodać bazylię, doprawić do smaku solą i pieprzem, Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wyłożyć  makaron na patelnię i wymieszać z sosem. Przełożyć  na talerze i posypać startym parmezanem.  Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *