Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron po prowansalsku

Składniki:

  • 40 dkg makaronu wstążki
  • 3 papryki – czerwona, zielona i żółta
  • 2 cebule
  • 40 dkg mięsa mielonego
  • ząbek czosnku
  • puszka pomidorów
  • 20 dkg pieczarek
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 10 dkg żółtego sera
  • 150 g śmietany
  • kilka gałązek szczypiorku

Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować na półtwardo, przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy. Papryki pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać. Czosnek obrać, zmiażdżyć.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, smażyć 5 minut. Dodać pomidory wraz z zalewą, paprykę i czosnek, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, oprószyć ziołami. Dusić 8-10 minut, wyłożyć na makaron.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze śmietaną, polać wierzch potrawy. Zapiekać około 20 minut wtemp.200°C
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Anna Muchowska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *