Majonez domowy Anny
Majonez domowy Anny2.33 out of 5 based on 3 voters.
Składniki:
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka białego winnego octu
- ½ szkl oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
Sposób wykonania:
-
Jajka na 3 sekundy zanurzyć we wrzątku po czym oddzielić białka od żółtek.
Do żółtek dodać sól oraz ocet winny oraz musztardę, roztrzepać widelcem.
Następnie nie przerywając ubijania dolewać stopniowo i powoli olej.
Mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Aby majonez się nie zważył wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Liczba porcji: 5
- Szczegóły
- Kategoria: Majonezy
- Opublikowano: poniedziałek, 03, czerwiec 2013 06:10
- Anna Balcerzak
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny