Lody w cytrynowym kremie
Lody w cytrynowym kremie 5.00 out of 5 based on 13 voters.
Składniki:
- 4 jajka
- ½ szkl. cukru
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- łyżka wytrawnej cytrynówki
- sok z cytryny
- 6 kulek lodów cytrynowych
- bita śmietana
-
listki melisy
Sposób wykonania:
-
Żelatynę skropić odrobina wody wymieszanej z cytrynówką i nad porą mieszać do momentu aż się rozpuści .
Następnie żółtka utrzeć z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żelatynę raz sok z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie popaczyć.
Powstały krem schłodzić w lodówce po czym przelać do pucharków.
Ułożyć w nich jeszcze po gałce lodów i udekorować bita śmietaną oraz listkami melisy.
- Szczegóły
- Kategoria: Lody
- Opublikowano: środa, 23, luty 2011 13:05
- Hania Ryszkowska