Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lody w cytrynowym kremie

Składniki:

  • 4 jajka
  • ½ szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • łyżka wytrawnej cytrynówki
  • sok z cytryny
  • 6 kulek lodów cytrynowych
  • bita śmietana
  • listki melisy
     

Sposób wykonania:

  1. Żelatynę skropić odrobina wody wymieszanej z cytrynówką i nad porą mieszać do momentu aż się rozpuści .
    Następnie żółtka  utrzeć z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żelatynę raz sok z cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie popaczyć.
    Powstały krem schłodzić w lodówce po czym przelać do pucharków.
    Ułożyć w nich jeszcze po gałce lodów i udekorować bita śmietaną oraz listkami melisy.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *