Kwaszone buraki
Kwaszone buraki4.73 out of 5 based on 15 voters.
Składniki:
- 2 kg młodych buraków
- 2 l wody
- 10 dag soli
- 5 g kwasku cytrynowego
- 2 łyżki cukru
Sposób wykonania:
-
Buraki ułożyć w naczyniu kamionkowym.
Następnie wodę zagotować z datkiem cukru, soli i kwasku cytrynowego po czym zalać nią buraki.
Przykryć talerzykiem, docisnąć ciężarkiem i zawinąć gazem.
Odstawić w temperaturze pokojowej do zakończenia fermentacji, wówczas wynieś naczynie w chłodne miejsce.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Oliwia
- Szczegóły
- Kategoria: Przetwory domowe
- Opublikowano: piątek, 06, marzec 2009 11:43
- Oliwia
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane