Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuskus z warzywami Bożeny

Składniki:

 

  • 1 szklanka kuskus
  • 4 szparagi
  • 10 mini marchewek (lub duża pokrojona w słupki)
  • 1 cebula
  • ½ szklanki zielonego groszku konserwowanego
  • 1 szklanka pokrojonej w paski papryki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • szczypta szafranu – opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • olej

 

 

Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać kuskus, chwilę podgrzewać mieszając. Dodać 1,5 szklanki wody, przyprawy, podgrzewać aż cały płyn się wchłonie, przykryć, utrzymywać gorący. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, obraną marchewkę, chwilę smażyć mieszając, podlać odrobinę wody. Gdy marchewka będzie odpowiednio miękka dodać groszek, szparagi i po kilku minutach duszenia dodać kuskus, wymieszać, skorygować smak sokiem z cytryny i przyprawami. Przed podaniem udekorować miętą i skórką z cytryny.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *