Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurkowa

Znakomite przepisy na zupy. Musisz je wypróbować. Dziś przepis na pyszną zupę kurkową. Aby ją przygotować potrzebujesz: świeżych kurek marchewki, pietruszki i selera oraz bulionu i przypraw.  
 

Składniki:

  • 300 g kurek 
  • 1 duża marchewka 
  • 1 mała pietruszka 
  • malutki kawałeczek selera 
  • 1 duża cebula 
  • natka pietruszki
  • 2 litry bulionu 
  • 1 kostka grzybowa
  • śmietana 30 %
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Kurki dokładnie oczyścić.
    Większe pokroić na mniejsze kawałki, małe kurki pozostawić w całości.
    Następnie obraną cebulkę posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Zeszklić ją po czym wrzucić grzyby.
    Razem trzymać na średnim ogniu, aż kurki zmiękną.
    W między czasie obrana marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Dodać do podsmażonych grzybów.
    Wówczas zalać całość bulionem.
    Wrzucić jeszcze kostkę grzybową i gotować całość do miękkości wszystkich warzyw.
    Gotową zupę zaprawić śmietaną.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *