Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sosie jabłkowo śmietanowym

Składniki:

  • 1 podzielony na porcje kurczak o wadze około 1,5 kg
  • 2 litry wody
  • porcje oczyszczonych warzyw rosołowych
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • inne dodatki wg upodobań
  • Sos:
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 obrane, utarte na tarce kwaśne jabłko
  • sól, pieprz
  • tarty chrzan, chili mielone do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia wodę z warzywami i innymi dodatkami, gotować 15 minut, dodać kurczaka i gotować aż mięso będzie dostatecznie miękkie.  Mięso wyjąć, oddzielić od kości. W międzyczasie przygotować sos. Składniki sosu wymieszać w rondlu, powoli podgrzewać mieszając, nie gotować, dodać mięso, dusić jeszcze kilka minut i podawać z ulubionymi dodatkami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *