Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak tandoori

Składniki:


• kurczak ok. 1,5 kg.
• 2 łyżki oleju.

marynata:
• 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego.
• 0,5 szkl. soku z cytryny.
• 1 łyżka mielonej papryki.
• 1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku.
• 1 łyżka sproszkowanego imbiru.
• 1,5 łyżeczki zmielonego kminku.
• łyżeczka kurkumy.
• po pół łyżeczki zmielonego kardamonu i pieprzu.
• sól.

Wykonanie:
W miseczce dokładnie wymieszać składniki marynaty. Kurczaka podzielić na pół, zdjąć z niego skórkę, umyć osuszyć. Mięso głęboko ponacinać. Włożyć do naczynia, zalać marynatą, przykryć, wstawić do lodówki na 24 godz. przed umieszczeniem na grillu oczyścić kurczaka z marynaty i posmarować olejem. Ułożyć na kratce gilowej naciętą stroną do dołu i piec, aż się zrumieni. Przewrócić na drugą stronę, posmarować marynatą i piec dalej, przewracając od czasu do czasu.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycje Konkursu Pychotki przez Gaździnę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *