Kurczak tandoori
Składniki:
• kurczak ok. 1,5 kg.
• 2 łyżki oleju.
marynata:
• 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego.
• 0,5 szkl. soku z cytryny.
• 1 łyżka mielonej papryki.
• 1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku.
• 1 łyżka sproszkowanego imbiru.
• 1,5 łyżeczki zmielonego kminku.
• łyżeczka kurkumy.
• po pół łyżeczki zmielonego kardamonu i pieprzu.
• sól.
Wykonanie:
W miseczce dokładnie wymieszać składniki marynaty. Kurczaka podzielić na pół, zdjąć z niego skórkę, umyć osuszyć. Mięso głęboko ponacinać. Włożyć do naczynia, zalać marynatą, przykryć, wstawić do lodówki na 24 godz. przed umieszczeniem na grillu oczyścić kurczaka z marynaty i posmarować olejem. Ułożyć na kratce gilowej naciętą stroną do dołu i piec, aż się zrumieni. Przewrócić na drugą stronę, posmarować marynatą i piec dalej, przewracając od czasu do czasu.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycje Konkursu Pychotki przez Gaździnę.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak z grilla
- Opublikowano: wtorek, 12, kwiecień 2005 00:00
- Gaździna
- Karkówka z grilla
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z grilla
- Grillowane ziemniaki
- Warzywa z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla
- Burgery z grilla
- Ryby z grilla
- Marynaty na grilla
- Mieszanki do grilla
- Kiełbaski z grilla
-
Pierś z grilla w jogurtowej marynacie
-
Szaszłyki z piersi kurczaka Marleny
-
Grillowane udka z kurczaka Damiana
-
Udka z kurczaka Franka
-
Wątróbka z kurczaka z grilla
-
Aromatyczne kąski z kurczaka na grilla
-
Filet z kurczaka z pomidorami, bazylią i octem balsamicznym grillowane
-
Kurczak z grilla w przyprawach z pomidorem