Składniki:
- 25 dag makaronu
- 2 cienkie pory
- 25 dag wędliny
- 1 czerwona papryka
- 1/2 szkl.bulionu z kostki
- 3 łyżki octu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody, następnie odcedzić i przestudzić. Pory przekroić wzdłuż i dokładnie umyć, a nastepnie pokroić w plasterki i zblanszować przez 30 sekund we wrzącej wodzie. Po osączeniu przelać zimną wodą. Wędline obrać ze skóry, pokroić i podsmażyć bez tłuszczu przez 5 minut na średnim ogniu. Paprykę przekroić na pół, dokładnie oczyścić i pokroić w kostkę. Z bulionu, octu, oliwy, musztardy, pieprzu i soli przygotować sos do sałatki. Wszystkie składniki wymieszać i zalać sosem. Pozostawić pod przykryciem na co najmniej 20 minut.
Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18