Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak nadziewany ryżem z bakaliami

Składniki:

 

  • 1 kurczak o wadze około 2 kg

 

  • ½ szklanka ryżu
  • ½ szklanki płatków migdałowych
  • 10 dkg posiekanych suszonych moreli
  • 5 dkg rodzynek
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła
  • sól, pieprz
  • mielony cynamon i goździki do smaku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, odciąć szyjkę i końcówki skrzydełek, przyprawić, odstawić na noc do lodówki. Ryż dokładnie wypłukać, gotować w osolonej wodzie na półmiękko. Na patelni rozgrzać masło, dodać bakalie, smażyć 5 minut mieszając, dodać ryż, przyprawić, wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać tuszkę kurczaka, zaszyć jamę brzuszną.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez  około 90 minut, w połowie pieczenia obrócić. Przed podaniem podzielić na porcje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *