Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetkowe szaszłyki Natalii

Znakomite przepisy na krewetki. Musisz je wypróbować. Tym razem krewetkowe szaszłyki przepisu Natalii. Lista zakupów: krewetki, czosnek, oliwa z oliwek i sok z cytryny. 
 

Składniki:

  • 350 g krewetek 
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Dodać do niego oliwę i sok z cytryny.
    Wrzucić kolendrę, tymianek i chilii w proszku.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty wrzucić krewetki.
    Wstawić do lodówki na około 3 godziny.
    Po tym czasie wyjąć krewetki z lodówki i odsączyć z nadmiaru marynaty. 
    Nabijać je na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na rozgrzanym ruszcie ze wszystkich stron na złoty kolor. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *