Znakomite przepisy na krewetki. Musisz je wypróbować. Tym razem krewetkowe szaszłyki przepisu Natalii. Lista zakupów: krewetki, czosnek, oliwa z oliwek i sok z cytryny.
Składniki:
- 350 g krewetek
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanych liści kolendry
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Dodać do niego oliwę i sok z cytryny.Wrzucić kolendrę, tymianek i chilii w proszku.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty wrzucić krewetki.Wstawić do lodówki na około 3 godziny.Po tym czasie wyjąć krewetki z lodówki i odsączyć z nadmiaru marynaty.Nabijać je na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na rozgrzanym ruszcie ze wszystkich stron na złoty kolor.
Liczba porcji: 4