Dziś przepis na mocno chrupiące placki ziemniaczane. Do ich wykonania potrzebujesz: ziemniaków, cebuli, czosnku, jajek i mąki.
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jaja
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób wykonania:
-
Ziemniaki obrać po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Następnie obraną cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do ziemniaków.Wbić jeszcze jajko i wsypać mąkę ziemniaczaną oraz pszenną.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Gdyby ciasto wyszło zbyt rzadkie dodać jeszcze odrobinę mąki.Z powstałego ciasta smażyć placuszki na patelni z rozgrzanym olejem.Z obu stron na złoty kolor.
Liczba porcji: 4