Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki z grilla z sałatką z mango pychotka

 

Składniki:

    Sałatka z mango:

    • 2 owoce mango, obrane i rozdrobnione
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 czerwona papryka pokrojona wg uznania
    • 1 cebulka szalotka rozdrobniona
    • ¼ szklanki posiekanej naci kolendry
    • 2 łyżki posiekanych listków mięty
  • Krewetki:

    • 20 ogonów dużych krewetek pozbawionych pancerzy
    • 2 łyżki oleju
    • 1 papryka chili
    • 2 łyżeczki mielonego kminku
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sól

Sposób przyrządzenia:
Sałatka:
Wymieszać dokładnie olej, sok z cytryny, brązowy cukier, kolendrę i posiekaną miętę. W salaterce zalać dresingiem rozdrobnione mango. Odstawić  w chłodne miejsce.
Krewetki:
Na namoczone uprzednio drewniane szpadki do szaszłyków nabić po kilka sztuk krewetek, ułożyć na tackach do grillowania. Olej wymieszać z kminkiem, papryką chili, sokiem z cytryny i solą. Tak przygotowanymi przyprawami posmarować krewetki. Grillować 4 minuty odwracając.
Podawać ze schłodzoną sałatką z mango.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *