Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki królewskie w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 30 dkg surowych odwłoków dużych krewetek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ białka jajka, ubić na pianę
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 jędrne pomidory
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 2 młode cebulki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka wódki czystej
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone krewetki posolić lekko, dodać ubite nas pianę białko, wymieszać, dodać mąkę kukurydzianą, wymieszać ponownie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Białe części cebuli pokroić w pół plastry lub pozostawić w całości.. Na patelni rozgrzać olej, dodać krewetki, smażyć 1 minutę, wyłożyć na ręcznik papierowy aby obsączyć z nadmiaru oleju. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć mieszając, dodać pomidory i po 3 minutach smażenia dodać przecier, cukier, sos sojowy, wódkę i bulion warzywny, gotować 10 minut i przetrzeć sos przez sito, zagęścić resztą mąki kukurydzianej. Ponownie doprowadzić do wrzenia, dodać krewetki i posiekane zielone części cebuli, gotować jeszcze około 90 sekund. Przed podaniem udekorować zieleniną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *